Dagstructuur Nu de meeste bijzondere kinderen gedurende een langere tijd thuis hun tijd zullen doorbrengen, is het belangrijk om voorspelbaarheid in de dagstructuur aan te brengen. Wat dit inhoudt, kan voor alle kinderen iets anders betekenen. Laat dit artikel een…
Autisme en het Coronavirus Lieve ouders van bijzondere kinderen,Toen ik gisteren het nieuws hoorde over de nieuwe maatregelen i.f.v. het coronavirus en de sluiting van alle scholen moest ik meteen aan jullie denken. Terwijl de meeste ouders met praktische problemen…
TEACCH Teacch is een gekend begrip in de autismewereld. De afkorting staat voor ‘Treatment and Education of Autistic and related Communication handicaped CHildren’. Het ontstond als een onderzoeksproject in 1966 in North Carolina (USA) en wordt nog steeds aanzien als…
Als praten niet vanzelf gaat Bij kinderen met autisme en/of een verstandelijke beperking, verloopt communicatie vaak stroef. Sommige kinderen beschikken wel over een ruime woordenschat en spraakontwikkeling, maar slagen er toch niet in zichzelf functioneel uit te drukken. Bij andere…
Autisme en motoriek Bij kinderen met autisme wordt er soms gesproken over een ‘houterige’ of onhandige motoriek. Hoewel autisme in zijn kern gaat om een anders-werkend-brein, lijkt er dus ook een invloed te zijn op motorische functies. Er circuleren verschillende…